Elämänilot Resepti E. ilontalo  

Ruokaruusuilla tanssimista – kannattaa kokeilla!

Ruusukaali, ihana kamala kasvis. Ajatus hyvän ruusukaaliruoan selättämisestä on itänyt minulla jo jonkin aikaa. Alku eteni hieman hitaasti, koska jostain syystä en löytänyt vähän aika sitten ruusukaaleja kaupasta ollenkaan, vaikka etsin useammasta. Pyysin jopa myyjän apua yhdessä kaupassa, koska en halunnut uskoa, ettei niitä ollut yhtäkkiä saatavilla. Hän ei osannut auttaa. Tämä saatavuuden hankaluus tapahtui tietenkin juuri silloin, kun halusin antaa ruusukaalille mahdollisuuden. Epäilin hieman, oliko edes mahdollista saada siitä maistuvaa ruokaa.

No, se jäi mysteeriksi miksi nämä katalat vihannekset katosivat hetkeksi kauppojen hyllyltä, sillä nyt ruusukaaleja taas löytyy hyvin. Niiden hetkellinen kato liittyy ehkä minun valtavan hyvään tuuriini, mutta ei jäädä siihen kiinni.

Uusimmassa Yhteishyvä -lehdessä oli mielenkiintoinen ohje ”Caesarsalaatti ruusukaalista” (https://yhteishyva.fi/reseptit/caesarsalaatti-ruusukaalista/lTzlAu9TFwsZlOFm1V1sT).

Kokeiluun meni! Niin kuin monesti muulloinkin, niin tämäkin resepti tehtiin improvisoiden sen mukaan, mitä kaapista löytyy ja mikä sopii ruokavaliooni. Minulla kun on pakon sanelemana laktoositon sekä gluteeniton ruokavalio, niin sen mukaan pitkälti mennään yhteisissä ruoissa. Haluan tässä kohtaa kuitenkin suositella ihan jokaiselle vähintään gluteenitonta ruokavaliota. Miksikö? Palaan siihen toisella kertaa, koska se jos mikä ansaitsee ihan oman huomionsa.

Mutta se salaatti, nam! Kastikkeen anjovikset korvasimme pikku lorauksella kalakastiketta (n. 1 tl ja kyllä, meillä löytyy sitä jääkaapista) ja leipä oli tietenkin gluteenitonta versiota. Sitruunan tilalle löytyi kaapista lime, josta saimme tarvittavaa happoa kastikkeeseen. Välimeren yrttiseoksen sovelsin oman maustekaapin antimilla; hieman timjamia, pizzamaustetta, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta ja viispippuria. Näitä mausteita tuli krutonkien öljyyn oman maun mukaan, muta voimakkaan timjamin kanssa olin varovainen. Kaikki oli herkullista, mutta varsinkin tuo itse tehty kastike oli kiva oivallus. Se oli tosi hyvää ja tulee meillä käyttöön myös muiden salaattien ja kylmää kastiketta kaipaavien ruokien kanssa.

Tämä vakuutti minulle, että ruusukaalista voi saada herkullista sapuskaa. Vaikka usein maistelen uudestaan ruokia, joista en ole ensi tutustumisella tykännytkään, niin ruusukaalista minulla oli se mielikuva, että se on aina vaan kitkerää ja pahaa. En tiedä onko makuaistini muuttunut vai olenko sattunut saamaan aiemmin vain huonosti valmistettua ruusukaaliruokaa, mutta nyt se ainakin toimi ja tulee meidän perheen ruokavalioon ainakin ajoittain rikastuttamaan makumaailmaa.

Tämä laji meni niin nopeasti kulutukseen, etten ehtinyt saada koko komeutta kuvaan, mutta tässä näkymä ekan kierroksen jälkeen.

Salaatti oli sen verran ruokaisa, että meni kivasti ihan lounaasta. Toisella kerralla ripottelimme päälle vielä paistettua ja maustettua jauhelihaa, niin proteiiniakin tuli paremmin mukaan annokseen. Tästä jäi kyllä hyvä makau suuhun. Kannattaa kokeilla vaikka hieman epäilyttäisiskin!

Ruoka on yksi elämäni iloja ja se kruunaakin usein hyvän lomamatkan tai vain tavallisen viikonlopun. Siksi on kiva maistella uusia ruokia tai virittää vanhoja tuttavuuksia uudelle taajuudelle. Ruusukaali ansaitsi ihan oman artikkelin, koska sen matka pöytäämme oli pitkä, mutta antoi lopulta positiivisen yllätyksen makunystyröille painokkaasta loppumaustaan huolimatta. Elämä voi olla ruusu(kaale)illa tanssimista, jos sen niin tahtoo ottaa.

2 thoughts on “Ruokaruusuilla tanssimista – kannattaa kokeilla!

 1. Margit Miinalainen

  Oot kyllä syöny ruusukaaleja muksuna, eivätkä varmasti olleet kitkeriä 😉
  Keittoa niistä tein, pekonin kanssa, ja hyvää oli. Mut loistavaa, että olet löytäny ne uudelleen.
  Terveellistä jä hyvää. Taidan minäki kokeilla tota reseptiä 😀

  mutsi

  1. E. ilontalo

   Eiku niin olinki… en kyl siis muista ollenkaan 😅 Keittoa, okei… mut varmasti oli hyvää! Pekoni toimii melkein kaiken kanssa ja kuulostaa hyvältä myös ruusukaalin kaveriks 😋 Pekonimurua paahdetun ruusukaalin kansssa! Suosittelen kokeilemaan tota salaattia, se oli oikeesti hyvää.

Leave A Comment