Villit vinkit Yleistä E. ilontalo  

Mitä tänään päälle? – Vaatesudokun hyödyt minulle ja maailmalle.

Olen jo pitkään tuskaillut vaatteideni paljouden kanssa ja silti tuskana on aina myös se, että aamuisin ei löydy mitään päälle puettavaa. Kuulostaako tutulta?

Kurkistus vaatekaappiini… tämäkin on jo osittain vaatesudokutettu. Näitä omituisia vaate- ja kenkäkertymiä voi löytää muualtakin asunnosta.

Olen aina oikeuttanut omat halpatuotannon vaatteeni sillä, että ylimääräistä rahaa ei ole oikein koskaan paljoa ollut. Entä vaatteiden määrä sitten? En keksi mitään muuta syytä, kuin turhamaisuus. Minulla on paljon vaatteita vain siksi, että ne ovat halpoja ja pystyn siksi ostamaan enemmän. Miksi en sitten vaihtaisi kalliimpiin ja toivottavasti eettisempiin sekä ekologisempiin tuotteisiin ja ostaisi vähemmän? – Koska se rajoittaisi ostosteni määrää. Joutuisin siis kaventamaan valikoimaa ja pärjäämään vähemmällä. Hmmm, eikös se ole juuri sitä mitä kaipaan, kun shoppailukaan ei ole minun harrastukseni. Heräteostot ovat kyllä riesani.

Ta-daa, siinä siis ratkaisu ongelmiini (tiedän, first world problems); osta vähemmän ja laadukkaampaa. Kunniota ympäristöäsi ja auta ehkä samalla hätää kärsiviä. Tämä tietenkin vain sen informaation avulla, kun se minulle suodaan eli mistään en pysty olemaan 100% varma ovatko ostamani tuotteet oikeasti eettisiä tai ekologisia. Tai kestävätkö ne niin paljon paremmin, että yksien legginsien hinnalla voin tällä hetkellä kuluttaa vähintään seitsemät halpaversiot? Haluan silti ainakin yrittää ja välittää siitä, miten itse kulutan. Kukaan muu ei sitä tee puolestani.

Mitä yksi pieni ihminen voi muka asialle tehdä

Somevirtaani osui vuosi sitten Black Fridayn ”kunniaksi” tehty videopätkä meidän kulutushysteriastamme. Siinä oli avattu halpatuotannon taustoja, enkä saa enää ikinä verkkokalvoiltani pois näkymää väsyneestä intialaisesta äidistä, joka teki ompelimossa töitä samalla, kun hänen lähes vastasyntynyt vauvansa makasi lattialla vieressä. Videolla näytettiin paljon muitakin kamaluuksia meidän halpojen hintojemme ja turhan kulutuksen takana, mutta tuo kuva ompelijattaresta ja vauvasta ei lähde pois mielestäni.

Tuon videon jälkeen aiemminkin tuntemani pisto sydämessäni siis vain paheni. Kulutushysteriaa aina vastustaneena, mutta itsekin siihen sortuneena halusin asiaan muutoksen.

Itse olen kurkkuani myöten täynnä tätä osta, osta, osta -kaupallista kakkaa. Yhtäkään Black Friday tarjousta en aio edes avata. Ostan kyllä mielelläni tarjoustuotteita, mutta tälläinen tahallaan luotu kulutushysteria-tapahtuma saa minut voimaan pahoin.

Toki käytän myös nämä tarjoukset hyväksi, jos satun olemaan ostamassa jotain ja saan sen Black Fridayn takia edullisemmin. Itse ”tapahtuman” takia en kuitenkaan nosta sormeanikaan, kuin korkeintaan painaakseni delete-nappulaa.

Vaatesudoku

Törmäsin noin vuosi sitten myös vaatesudokuun – tai tyylisudokuun, miten vain haluat asiasta puhuttavan – ja lähdin luonteelleni ominaisesti tietenkin heti kokeilemaan. Tämän oli tarkoitus myös vähentää turhuuksia vaatekaapissani ja viedä pohjaa pois heräteostoksilta, jotka olivat erikoisalaani, joten kokeiluun oli monta hyvää syytä.

Se toimi! Aamuiset pähkäilyt päällepantavasta ja turhat vaatekappaleet kaapista saivat kyytiä. Ainakin osittain… ja ainakin vähäksi aikaa. Sudokuhan pitäisi toistaa vuodenajan mukaan, joten sillä erää se jäi vähän unholaan ensimmäisen sesongin jälkeen, mutta edelleen idea on loistava!

Mielenrauhaa omilla valinnoilla

Olen siis päättänyt tehdä tämän vaatesudokun uudestaan ja eräs toinen päätökseni sai nyt myös vahvistuksen; en osta jatkossa halpatuotannon vaatteita vaan panostan hyvään laatuun. Haluan olla mahdollisimman tietoinen vaatteideni alkuperästä ja suosia lähituotantoa.

Tietenkin tämä päätös tulee venyttämään myös kukkaroni nyörejä, mutta se tulee karsimaan samalla myös ostosteni määrää todella paljon, sillä vaateostosteni budjetti ei nykytilanteessani voi juurikaan kasvaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laadun tulee oikeasti olla parempaa ja vaatteiden pitää olla mielenrauhan lisäämisen lisäksi myös kestävämpiä.

Yhtenä isona haasteena tulee olemaan se, että kyllästyn melko helposti asioihin ja olen hyvin hektinen persoona muutenkin. Toisaalta vaatekaappini kapasiteetista on käytössä varmaan n. 20%, joten voisin kuvitella, että laatu korvaa kuitenkin määrän. Pidän siis tälläkin hetkellä pääsääntöisesti samoja vaatekertoja päälläni, joten ehkä piristän jatkossa näitä asujani huiveilla ja koruilla yms. asusteilla.

Mistä sitten lähteä liikenteeseen?

Tässä kappaleessa on mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Löysin asiaan perehtyessäni pari ihanaa (v)aatekauppaa netissä, Weecosin ja Voglian, jotka jakavat aatteeni eettisyydestä ja ekologisuudesta. Päätin samalla mainostaa niitä hieman, koska olen itse niin innoissani asiasta ja ne tuntuivat olevan juuri sitä mitä etsin.

Seuraavista linkeistä pääsee helposti (klikkaa kuvaa) katsomaan Voglian ja Weecosin tarjontaa:

Voglia *

Weecos *

Voglialta saan vastuullista muotia Suomesta ❤️ ja Weecos olikin minulle uusi ihana tuttavuus. 🤩 Se on vastuullisen designin markkinapaikka ja sieltä löytyy vaatteiden lisäksi paljon muutakin. Lähdin näiden liikkeiden mainoskampanjaan mukaan, koska ne sopivat ihanasti ajatusmaailmaani ja löytyyhän tuolta nyt aivan ihania tuotteita.

Rehellisyyden nimissä mainitsen myös ensireaktioni käydessäni em. liikkeiden sivuilla. Halpatavaran suurkuluttajana se oli ”voi piip, voiko leggarit maksaa näin paljon”! Mutta sitten sain läpsittyä itseni taas siihen moodiin, mikä oli alkuperäinen tarkoitukseni. Osta vähemmän ja parempaa. Toki odotukset tuotteistakin ovat sitten korkealla, kun laatuun panostaa enemmän.

Lupauksia

Itse lähden innoissani mukaan omaan henkilökohtaiseen ”maailmanparannusprojektiini” vaateostosten osalta ja samalla pieneen taistoon Black Fridayn kaltaisia tapahtumia vastaan. Yksinkertaisesti vältän turhaa ostamista ja halpatuotannon tuotteita. Vaatesudoku on siinä minulle apuna.

Sama periaate on ohjannut jo pidemmän aikaa muitakin toimintojani. Esim. ruokaostoksissa pyrin tukemaan lähituotantoa ja mahdollisimman puhdasta ruokaa. Reilun kaupan tuotteet voittavat minun ostoskassissani halvemmat versiot. Välillä kuitenkin lipsun ja saan lipsuakin.

En halua ottaa asiasta liikaa paineita, koska mielestäni suurin vastuu on lopulta ihan jossain muualla, kuin yhdellä ihmisellä. Kaikilla ei ole edes mahdollisuutta ostaa, kuin halvinta mitä löytyy. Haluan silti toimia pääsääntöisesti aatteideni mukaan. Haluan myös jakaa näitä aatteitani, sillä jos saan yhdenkin ihmisen ajatusmaailmaa samaan suuntaan, niin uskon, että se on aina askel parempaan päin. Jos kaikki ajattelemme, että ei yhdellä ihmisellä ole väliä, niin mitään muutosta ei ikinä voi tapahtuakkaan. Mikä voima meissä olisikaan, jos yhdessä tekisimme muutoksen; en osta, jos en tarvitse / ostan vähemmän ja kestävämpää / tuen lähituotantoa, jne.

Tämän vaatesudokun teen lähiaikoina ja lupaan laittaa siitä kuvia! Näen samalla, mihin oma vaatekaapin sisältö riittää tällä hetkellä. Seuraavat vaateostokseni teen vasta sitten, kun tarve vaatii ja se tapahtuu mainitsemieni aatteiden mukaan.

Tsemppiä matkaan myös sinulle, jos haluat lähteä mukaan! Olisi ihana kuulla mitä ajatuksia tämä herätti ja/tai kokemuksia matkan varrelta. Kommentoida voi artikkelin alle kommenttikenttään. 😊

Leave A Comment