Elämänilot E. ilontalo  

Lunta, lunta, lunta! – Ihana herätys tänä aamuna lumiseen maisemaan.

Syysloma on alkanut ja meillä nukuttiin pitkään. Yhdeksän aikaan pojan huoneesta kuitenkin kuului huutelua, että hän on hereillä. Ajattelin siinä vaiheessa, että kello on varmaan kuusi aamulla, koska väsytti vielä ihan älyttömästi. Seuraava lause kuitenkin karisti minultakin unihiekat silmistä ”äiti, ulkona on lunta”.

Juoksin kuin pikkulapsi ikkunaan ihastelemaan ja kuvaamaan lumista maisemaa (ymmärrän tilanteen ironian, siis että se meni näin päin 😅). Aika vähäluminen maisema vielä oli, mutta oli kuitenkin! Minun mieltäni vaan piristää nämä sään vaihtelut ja varsinkin tähän suuntaan. Olin varmaan enemmän innoissani, kuin eskarilainen.

Siellä sitä lunta on! Vedin tätä aamumaisemaa keuhkot täyteen ja nautin olostani. Huomasin myös hetken päästä seisovani takapihalla niin pienissä vaatteissa, että siitä olisi voinut tulla hieman nolokin tilanne, jos naapurit olisivat sattuneet kulkemaan ohi. En tiedä, voi olla että ovat jo tottuneet minun viuhahduksiini. Toki itseäni olis saattanu silti hävettää.

Tilastoja – kuka niitä jaksaa!

Ensilumesta innostuneena kävin kurkkaamassa hieman lumitilastoja aiemmilta vuosilta. Vaikka en mikään tilastoihminen olekaan ja harvoin jaksan kiinnostua kovin yksityiskohtaisesta tiedosta, niin aika mielenkiintoista faktaa sain lumitilastoista täältä:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot

Tulkitsinkohan oikein, että Helsingissä on ollut 2019-2020 sekä runsain lumitilanne 15.4 (127 cm), että vähälumisin tilanne heti seuraavana päivänä 16.4 (3 cm). Melkoista vaihtelua… ei tule Suomessa kelien puolesta tylsää 😁

Lahden tilastoja vuodesta 2003 eteen päin löytyi puolestaan täältä:

https://jemma.mobi/lumitilastot?a=Lahti+Laune&v=2003

Valitsee vain paikaksi Lahti, Laune, niin saa tietää mm. ensilumen ajankohdan haluamaltaan vuodelta. Miten siistiä! Toki sieltä löytyi kattavasti muitakin paikkakuntia. Vastoin omiakin odotuksiani, niin minä tykkäsin.

Taas ollaan askeleen lähempänä talvea. Tiedän, että se on monelle kurja asia ja teettäähään se kaikille omat hankaluutensa. Itsekin tulen ihan varmasti vielä aamukiireessä kiroilemaan jäätyneitä auton laseja, loskan kastelemia kenkiä tai vaarallisen liukkaita teitä. Silti minulle tulee kuitenkin ensimmäisenä mieleen upeat lumen peittämät maisemat, pulkkamäki, kerrospukeutuminen (tämä on minulle siis kiva juttu), raikas ilma ja ötökkävapaa elämä (<- tästä lisää huomenna). Ja se lumi, minä niin tykkään lumesta <3

1 Comment

  1. […] Talvi antoikin meille eilen pienen maistiaisen tulostaan. Kerroin siitä tietenkin heti innoissani eilisessä julkaisussani; https://www.elamanilontalo.fi/lunta-lunta-lunta-ihana-heratys-tana-aamuna-lumiseen-maisemaan/ […]

Leave A Comment