Resepti E. ilontalo  

Kausileipurin leipävinkki – helppoa ja herkullista!

Tuoksuuko teidän kotona itse leivottu leipä? Meillä tuoksuu ja maistuu… aika ajoin.

Kukaan ei ole täydellinen ja joskus sitä vaan jumittuu ostamaan kaupan leipiä. Siitäkin huolimatta, että ne tulevat huomattavasti kalliimmaksi ja itse havahdun aina ”kaupanleipä -kauden” jälkeen siihen, että vatsani ei voi hyvin.

Lisäaineiden haitattomuus My Ass

En osaa sanoa varmaksi miksi vatsani ei oikein siedä valmisleipiä, mutta uskon, että varsinkin herkkävatsaisena niiden lisäaineet ovat minulle liikaa. Kaupan leivissä sallitaan melkoinen määrä erilaisia lisäaineita (kurkkaa vaikka täältä: https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/leipa-elintarvikkeena/leivan-valmistus/leivan-lisaaineet/leivan-lisaaineet.html) ja vaikka oletusarvo on, että nämä lisäaineet eivät ole terveydelle haitallisia, niin itse en sitä asiaa ihan purematta niele.

Ihmetyttää kovasti, miten myös monet lisäaineettomina myydyt leivät säilyvät järjettömän kauan verrattuna kotona tehtyyn? Olen kuullut (tästä minulla ei ole faktaa), että valmisleipiin lisätään jotain entsyymiä, mikä pitää leipää tuoreempana ja siitä ei tarvitse edes erikseen ilmoittaa sisällysluettelossa. Mistä tiedämme sen vaikutukset terveydelle?

Oli miten oli, olen tosi skeptinen näiden säilyvyyttä ja ulkonäköä parantavien aineiden osalta kaikissa ruoissamme. On mahdotonta testata niiden ”häviävän pienien määrien” yhteisvaikutusta, kun jokainen kuluttaa niitä eri määriä. Emme siis todellakaan voi tietää, mitä eri lisäaineet meille oikeasti tekevät. Ja osahan on todettu ihan suoraan terveydelle haitallisiksikin, mutta hei, eihän pienet määrät haittaa (<-sarkasmia).

Vatsan voinnista kunnon hiilaripläjäysten jälkeen voi vetää päätöksiä myös VHH (vähähiilihydraattisen) ruokavalion terveellisyydestä, mutta kun nyt syön leipää, niin miksi sitten en tekisi siitä edes mahdollisimman hyvää kielelle, vatsalle ja mielelle.

Kun se on niin hankalaa

No kun ei se ole! Itsekin ajautuu niihin valmisleipiin varmaan usein sen takia, että se on niin helppoa ja itse leivotun leivän tekeminen niin työlästä. No ensimmäinen osa on totta, mutta niin on myös se, että valmisleivät ovat kalliimpia ja tekevät mitä-lie-muuta hyvinvoinnillemme.

Työlästä leivän tekeminen ei mielestäni kuitenkaan ole. Totean sen joka kerta, kun alan itse leipoa leipää. Ja tietenkin mitä enemmän sitä tekee, sen helpommin se menee rutiinilla. Katso vaikka joku helppo teeleipäohje ja huomaat, ettei todellakaan vaadi paljoa saada tuoretta leipää suoraan omasta uunista. Nopeasti.

Oma vinkkini on kuitenkin tällä kertaa yli yön jääkaapissa kohotettava porkkana-siemen vuokaleipä. Reseptikin on omasta takaa (löytyy myös täältä https://www.elamanilontalo.fi/reseptilaatikko/). Teen itselleni kaiken gluteenittomana, mutta mies leipoo ihan tavallisia leipiä / sämpylöitä näin ja itsekin innostuin kokeilemaan kylmässä kohottamista.


RESEPTI

0,5 l Vettä

Puolikas (25 g) Hiivaa

1,5 tl (n. 5 g) Suolaa

2 rkl (oliivi)Öljyä

1 tl (n. 5 g) Agavesiirappia

n. 100 g Porkkanaraastetta (yksi keskikokoinen porkkana)

0,5 dl Pellavansiemeniä

0,5 dl Auringonkukan siemeniä (paahdettuna)

5 dl Riisijauhoa

3,5 dl Maissijauhoa

Liota hiiva veteen (saa olla kylmää) ja lisää joukkoon loput ainekset (jauhot viimeisenä) ja sekoita. TA-DAA! Taikina on siinä.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun vuokaan ja laita leivinliinan alle jääkaappiin kohoamaan. Suositus kylmäkohotukselle on 12-20 h, mutta vähän vähemmälläkin kohottamisella on minulla onnistunut. Tee taikina vaikka illalla valmiiksi ja tökkää ensimmäisenä aamulla uuniin. Kuumenna uuni 200 °c (kiertoilma 175 °c) ja paista n. *1 tunti. Nautiskele tuoretta leipää aamukahvilla.

HUOM! Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran, joten sen voi laittaa suoraan leipävuokaan jääkaappiin kohoamaan.

* Paistoaika riippuu paljon uunista ja vuoasta. Itse olen käyttänyt leipävuokaa paksureunaisempaa uunivuokaa, koska leipävuokani on liian pieni 0,5 litran taikinalle. Jos laitan uunivuoassa olevan leivän suoraan jääkaapista vasta lämpenevään uuniin, niin paistoaika saa olla n. 1,5 h.

Jos kokeilit reseptiä, niin merkkaa Instassa #elamanilontalonresepti @elamanilontalo! ❤️


Villit vinkit:

  • Makeutus ei ole välttämätön, mutta korostaa paremmin makuja. Itse suosin Agavesiirappia melkein kaikkeen makeutukseen
  • Käytän aina Borgesin erittäin mietoa oliiviöljyä. Siinä on oliiviöljyn hyödyt ilman voimakasta makua
  • Porkkanaraastetta ja (mitä vain) siemeniä voi laittaa oman maun mukaan tai ei ollenkaan. Raasteen kanssa on uskoakseni hieman pidempi paistoaika
  • Auringonkukan siemeniä ei ole pakko paahtaa, makukysymys. Ne voi halutessaan laittaa sellaisenaan taikinaan tai vaikka leivän päälle, missä ne paahtuvat automaattisesti leivän kypsyessä. Taikinaan upotettu, paahdettu versio on oma lempparini
  • Vuokaan laitan leivinpaperin, jonka avulla leipä on helppo nostaa jäähtymään. Jos pystyt vastustamaan, niin ei kannata leikata kuumaa leipää, ei pysy hyvin kasassa
  • Puolen litran taikinasta tulee jo melko iso leipä, joten sen puolittaminen on ihan hyvä idea vähäiselle kulutukselle. Itse siivutan leivän ja pakastan tuoreena puolet, niin aina on hyvää leipää saatavilla. Nämä itse leivotut lisäaineettomat kun eivät säily hyvänä, kuin päivän tai pari
  • Kaloreista kiinnostuneille faktaa: tässä leivässä on n. 295 kcal / 100 g. Ilman siemeniä leivässä on n. 250 kcal / 100 g

Leave A Comment