Elämänkirot Elämässä sattuu ja tapahtuu Villit vinkit E. ilontalo  

Hyvinvoinnin sudenkuopat Suomessa – Vinkkejä parempaan vointiin!

Nyt tulee minulle hyvin sydämen läheistä asiaa, joten sitä tulee paljon. Asiaa terveydestä ja hyvinvoinnista ja ennnen kaikkea ravinnon merkityksestä siihen. En ole aina ollut ”terveyshihhuli” (kiitos rakkaat Joensuun ystäväni lempinimestä ”hihhuli” 😄), mutta se johtui pitkälti ymmärtämättömyydestä. Jos olisin aikanaan tiennyt terveyteen vaikuttavista asioista sen, mitä tiedän nyt, niin olisin voinut säästyä paljolta. Uskon vakaasti niin.

Miksi meidän hyvinvointivaltiossa voidaan niin huonosti?

Olen pienestä asti ollut hieman huono-onninen, mitä tulee (myös) terveyteen ja varsinkin terveydenhoitoon. Pelkkä umpisuolenlisäkkeen tulehtuminen meinasi viedä minulta lapsena hengen, koska lääkärit eivät ottaneet meitä vakavissaan. ”Kuplatonilla ne lasten vatsavaivat lähtee” oli erään lääkärin vastaus äitini huoleen omituisesta vatsakivustani. Tästä leikkauksesta alkoi myös antibioottien hallintakausi elimistössäni, mikä tarkoitti suolistolleni ja sen myötä koko terveydelleni haitallisia aikoja.

Kuva: Samih Miinalainen

Silloin kun minä olen ollut pieni lapsi ei ehkä vielä tiedetty lääkkeillä hoitamisen haittavaikutusten laajuudesta, mutta nykyään tilanne on toisin. Erona on ainoastaan se, että nykyään vaikutuksia ei vain haluta myöntää, koska taustalla puhuu raha ja isot bisnekset. Toki antibioottien käyttöä on alettu rajoittaa niiden resistenssinsä vuoksi, mutta muuten lääkehoito kaikkeen mahdolliseen vaivaan on edelleen se keino, millä sairaita olevinaan parannetaan Suomessa. Tai ei edes haluta parantaa, kun hoidetaan vain oireita ja lääkefirmat hierovat käsiään. Karua, mutta surullisen totuudenperäistä.

Sitten ihmetellään sormet suussa, miksi olemme niin sairaita. Yleiset ravintosuosituksemme on luonut henkilö, joka on hyötynyt rahallisesti itse joka kokeilustaan kansan terveydellä. Antti heikkilää lainatakseni ”Ruokasuositukset tukevat teollisuutta, eivät ihmisten terveyttä”. https://www.anttiheikkila.com/blogi/rasvaton_maito/

Tämän lisäksi lääketehtaat kouluttavat meidän lääkäreitä, joten päämääränä on tietenkin lääkkeiden lisämyynti, ei niinkään sairauden syiden etsiminen. Tässä on uskoakseni pari todella painavaa syytä, miksi Suomessa ollaan niin sairaita ja voidaan huonosti. Enkä usko, että se on ihan heti tulossa muuttumaankaan. Mutta minähän en ole alan asiantuntija, olen ainoastaan tämän karun koneiston monesti runttaama kansalainen. Olen myös ottanut opikseni!

Oireilun ihmelapsi

Nuoruusaikana kärsin siis lukuisista erikoisista vaivoista, mihin ei oikein koskaan löydetty mitään syytä. Kaikkea löytyi, you name it; migreeni, jatkuvat vatsakivut ja ripuli, hormonaaliset ongelmat, neurologisia(?) kipuja ympäri kroppaa (levottomat jalat, kovat kipukohtaukset eri raajoissa, hassuja tuntemuksia jaloissa), krooninen virtsatientulehdus, toistuvat kurkkukivut, jatkuvaa väsymyksen tunnetta, heikotuksia ja voiman menetyksiä, korvien kutinaa, yms. En jaksa kaikkea edes enää muistaa, mutta olen käynyt niin lukuisia kertoja lääkärillä, että siitä pitäisi jo saada kunniamitali.

Yksi johtaa toiseen

No mitä pitää sisällään esim. pelkästään hormonaaliset häiriöt? Tässä on lyhyesti asiaa hormonaalisisten ongelmien aiheuttamista oireista:

https://askelterveyteen.com/10-merkkia-hormonaalisesta-epatasapainosta/

Näitä asioita on hyvä tiedostaa, koska välillä minusta tuntui, että olin pimahtamassa, kun sain ruksata kaikki mahdolliset oirekuvaukset eri terveyskyselylappusista. Suolistomme vaikuttaa niin moneen asiaan, että sitä on vaikea edes kuvitella saati sitten uskoa! Eri asia sitten on, auttaako linkkaamassani artikkelissa mainittu (lääketieteen kouluttamien) lääkärien puheille hakeutuminen mitään, mikäli et ole esimerkiksi perinteisessä flunsassa tai murtanut kättäsi.

Mikä sitten saattaisi auttaa?

Itse liputan oikeanlaisen ravinnon sekä ravintolisien puolesta. Ravintolisiä tarvitsemme sen takia, että nykyravinnosta emme ikävä kyllä tahdo saada enää tarpeeksi ravinteita, vaikka söisimmekin monipuolisesti. Ihminen on hyvin hanakasti ptänyt huolen siitä, että maaperämme on köyhtynyt hurjan paljon.

Ei ravinnollakaan toki ihmeitä tehdä, mutta sillä saatetaan kyllä pelastaa hurjan monelta sairaudelta! Tähän liittyy myös henkiset sairaudet, joiden hoidon tueksi pitäisi mielestäni ehdottomasti huomioida myös vitamiinit. En usko että niin tehdään yleisellä tasolla missään Suomen hoitolaitoksessa. Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä. Silti tiedetään mm. vähäisen B-vitamiinin merkitys masennukseen, joten tiedon puutteesta se ei enää nykyisin ole kyse.

Mistä sitten on kyse? Minulla on tähän voimakas mielipide, jonka olen ilmaissut tässäkin tekstissä, mutta jokaisen kannattaa pohtia näitä asioita oman kiinnostuksen mukaan. Netistä löytyy valtavasti tietoa ja haluankin nimenomaan saada ihmiset kiinnostumaan aiheesta. Meillä on vakaa usko Suomen hyvinvointivaltioon, mutta asiat eivät ole aina kovinkaan yksiselitteisiä. Mikäli aiheeseen haluaa enemmän perehtyä, niin mm. Antti Heikkilän kirjoitusten kautta pääsee hyvin vauhtiin. Aloita vaikka täältä:

https://www.anttiheikkila.com/blogi/

Minua lämmittää jo hänen otsikkonsa; ”Lääkkeetöntä elämää ja ”Kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia”.

Terveydenhuoltoa vai -haittaa?

Mitä minun tilanteelleni sitten tehtiin yleisessä terveydenhuollossa? No ei paljoakaan. Ette usko miten monta kertaa olen kuullut lääkäriltä lauseen ”seurataan tilannetta”. Vähän vanhempana oireitani selitettiin mm. stressivatsalla, kun ei muuta keksitty. Ehdottomasti minulla oli jokin autoimmuunisairaus, mutta tämäkin vain mainittiin joskus lääkärikäynneilläni. Tehty ei mitään… paitsi määrättiin närästyslääkettä. Se on aika hyvin saatu lääkäreille nakutettua lääke-esittelyissä takaraivoon; vatsaoire -> närästyslääke.

Mainittiinko missään kohtaa oikeanlaisen ravinnon merkityksestä ja suolistoni hoitamisesta vaivojeni helpottamiseksi? Ei mainittu. Enkä todellakaan puhu suositusten kohdalla nyt yleisistä ravintosuosituksistamme, jotka todennäköisesti pahentavat tilannetta enemmän, kuin auttavat. Sarkastinen kiitos tässä kohtaa Pekka Puskalle.

Eikö olisi ollut melko loogista selvittää mikä suolistoani vaivaa ottaen huomioon, että päädyin melkein joka kerta kertomaan lääkärille vatsakivuistani. Yksi yhteinen tekijä minun terveyden ”hoitamisessani” kyllä oli; minulle tarjottiin lääkkeitä joka vaivaan. Söin lukuisia antibioottikuureja erinäisiin oireisiin, joiden syytä yhdelläkään sadoista tapaamistani lääkäreistä ei ollut mielenkiintoa selvittää. Kaikkia oireitani hoidettiin ainoastaan erilaisilla lääkkeillä, minkä uskon pahentaneen tilannettani koko ajan.

Sairastelun kiertokulku

Lopulta sain muiden oireideni lisäksi niin pahoja iho-oireita, että lääkärit olivat kädet pystyssä ja sormi suussa… ja suolistoni tilan takia ikävä kyllä aika usein myös minun pepussa.

Naama turvoksissa ja mieli maassa kävin rahatilanteestani huolimatta yksityisellä lääkäriasemalla ja arvatkaa millä minua hoidettiin. Kyllä, lääkkeillä. Sain nappia ja voidetta, jotka pitivät oireitani kurissa aina hetken, kunnes ne palasivat pahempana. Tähän aikaan olin myös syvällä jo vuosia kestäneessä leikkauskierteessä, joka sai uskoakseni alkunsa tai ainakin vakavuusasteensa erään lääkärin välinpitämättömyydestä. Minua leikattiin paljon (tämä tarkoittaa myös paljon lääkkeitä ja varsinkin antibiootteja sen kaikissa muodoissaan, myös suonensisäisinä) ja kyllä, leikkauksien pääosissa oli suolistoni.

No arvatkaa kyseenalaistiko yksikään lääkäri jo tässä kohtaa ruokavaliotani? Aivan oikein, ei todellakaan. Olin ehkä ohimennen kuullut joltain virolaistaustaiselta lääkäriltä, että kannattaa suosia viljoista tattaria ja lopulta, kun olin siinä pisteessä, että minulle leikattiin hoidonnallinen avanne, niin sain ohjeen välttää kaasua muodostavia ruoka-aineita. Sekin ohje tuli ainoastaan hoitajalta (ja ihana avannehoitaja olikin, kiitos hänelle). Vau, kyllä näillä ohjeilla ihminen jo parantuu.

Miettikää asian absurdiutta; olin siis niin suolistosairas, kuin ihminen olla voi ja yksikään lääkäri ei keskity ruokavaliooni; ei ennen, ei aikana, eikä jälkeen! Olihan minulle toki tehty testejä jos jonkinmoisia ja ne kertoivat aina, että olen terve. Miksi siis puuttua siihen, mitä laitan suustani alas. Voi pässin pussit, mitä touhua. Ymärtänette nyt, miksi uskoni Suomen lääketieteeseen on melko vähissä.

Lääkefirmat kouluttavat meidän lääkärit hoitamaan oireita lääkkeillä, mutta perimmäsiä syitä ei selvitetä. Se tulisi varmasti edullisemmaksi myös yhteiskunnalle, kun ehkä suurellakin osalla potilaista vaivat ja sairauden etenemiset saataisiin kuriin perehtymällä heti alkumetreillä niiden aiheuttajaan. Tämä ei kuitenkaan tule tapahtumaan niin kauan, kun lääkefirmat ovat meidän terveydenhuollon suuri vaikuttaja… vai jopa toteuttaja? Mielestäni mikään voittoa tavoitteleva yhtiö ei saisi olla tekemisissä tai varsinkaan luomassa julkista terveydenhuoltoa.

Älkääkä rakkaat lukijat käsittäkö väärin kritiikkiäni. Olen toki äärettömän kiitollinen saamastani hoidosta ja tiedän että suomessa on asiat todella hyvin verrattuna moneen muuhun maahan! Tuskin olisin hengissä ilman meidän mahtavaa kirurgiaosaamista (kiitos ihana Matti Kairaluoma, todella taitava kirurgi, joka on nähnyt minun takapuolen useammin, kuin haluaisin myöntää) ja moni lääkekkin on pelastanut henkeni ja varsinkin auttanut minua tuskaisissa kivuissani. Siitä ei ole kyse, etten osaisi sitä arvostaa. Kyse on siitä, että moni kurja asia oltaisi voitu myös välttää erilaisella suhtautumisella terveydenhoitoon. Uskon myös, että olen vain yksi miljoonista, kenen kohdalla asia on näin.

Entäpä valinnanvapaus?

Jos saisin valita nyt uudestaan, niin hakeutuisin oireideni kanssa ravintoterapeutille ja/tai funktionaalisen lääketieteen lääkärille. Jonkun luokse, ketä aidosti kiinnostaa hoitaa potilas kuntoon, eikä ainoastaan lievittää oireita lääkefirmojen voitelemana. Kovaa puhetta, tiedän. Olen kokenut sen verran kovaa (väärin)kohtelua lääkärien toimesta, että oikeutan puheeni sillä kokemuksella. Toki poikkeuksia löytyy lääketieteen kouluttamista lääkäreistäkin. Niitä, ketä kiinnostaa aidosti potilaan hyvinvointi. On kuitenkin melkein lottovoitto osua sellaisen vastaanotolle. Heidän aikansakin on kurjan rajattua, joten potilaan hyvinvointiin keskittyminen kokonaisvaltaisesti on senkin puoleen melko haastavaa.

Nämä vaihtoehtohoidot eivät tietenkään ole yhteiskunnan tukemia hoitomuotoja, joten kaikilla ei ikävä kyllä ole mahdollisuutta saada itselleen haluamaansa hoitoa. Huutava vääryys sanon minä! Nykyään on jo niin paljon tutkittua tietoa siitä, miten paljon ravinnolla on merkitystä hyvinvointiin, että mm. kunnollisten ravintolisien pitäisi todellakin olla vähintään lääkkeisiin verrattavissa oleva hoitomuoto.

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus käydä valitsemaansa hoitomuotoa edustavan lääkärin vastaanotolla ja saada juuri niitä laboratoriotestejä, mitä tarvitaan. Ei ainostaaan niitä, mitä nykylääketiede pitää oleellisina tai mihin omat rahat riittävät.

Valinnanvapautta meillä ei oman hoitomme suhteen suhteen ikävä kyllä ole, ellei ole niin sanotusti pinkka kunnossa.

Mitä lopulta tapahtui?

Kerrankin minulla kävi hyvä tuuri ja löysin täysin sattumalta fysioterapieuttia etsiessäni oman ”guruni” ja pelastajani (paljon sanottu, mutta paljon häneltä sainkin!) Juhamatti Eskelisen. Hän on siis fysioterapeutti ja ensimmäinen henkilö, joka oli aidosti kiinnostunut terveydestäni sairauskierteeni keskellä. Siis minun fysioterapeutti, joka olisi voinut täysin ignoorata kaiken muun, kuin sen mitä oli ”korjaamassa”.

Aika hyvä säkä kävi henkilölle, joka etsi vieraasta kaupungista fysioterapeuttia ja osui henkilölle, joka ei ollut vain kiinnostunut ravinnon merkityksestä terveyteen vaan myös opiskellut asiaa paljon. Sivuhuomautuksena haluan mainita, että minulla on muutenkin fysioterapeuteista pääsääntöisesti vain hyvää sanottavaa. Heitä tuntuu oikeasti kiinnostavan potilas ja heidän kuntoon saaminen. Ihan samaa en voi sanoa suurimmasta osaa lääkäreistä, joita olen kohdannut.

Tämä fysioterapeutti muutti elämäni suunnan ja aloin kiinnostumaan asioista, joilla itse voisin vaikuttaa terveyteeni. Löysin muuten Juhamatin haastattelun Yle uutisille ja taas tuli hyvää asiaa, kannattaa kuunnella:

https://areena.yle.fi/audio/1-3821361

Aika parantua ja voida hyvin!

Kun elämä olis siis lopulta ajanut minut syvälle sairauskierteeseen, alkoi saamieni neuvojen myötä ravinnon merkitys hyvinvointiin selkeytymään melko kirkkaasti. Sairastelun sekä hyvän onnen myötä, kun satuin törmäämään silloin oikeisiin ihmisiin. Parempi, että vähän myöhään, kuin ei ollenkaan.

Tämä kohtaaminen muutti myös prioriteettejani, sillä niin väärin kuin se onkin, niin terveellisesti syöminen ja eläminen on kalliimpaa, kuin epäterveellinen elämäntapa. Olin melko varaton tuona aikana, mutta laitoin ne vähät rahani kiinni ravintolisiin sekä puhtaaseen ruokaan. Jätin pois lisäaineita sisältävät elintarvikkeet ja ennen kaikkea gluteenin, joka sairastutti minua eniten. Olin aluksi myös täysin maidoton, sokeriton sekä ilman pisaraakaan alkoholia, että pystyimme kartoittamaan mitä jatkossa kestäisin ja mitä en.

Kuinka ollakkaan moninaiset oireeni alkoivat helpottaa ja aloin voida paremmin. Ihmeparantumista en kokenut ja osa vaivoista on edelleen jonkinasteisena elämässäni mukana, mutta sairauskierteeni sain taltutettua.

Kuva: Samih Miinalainen

Ravintolisät avuksi

Minulta kuitenkin puuttui tässä vaiheessa kokonaan hyvät suolistobakteerit, mikä on tietysti terveyden kannalta vähän haastavaa. Se oli lääkärin mielestä myös todella harvinaista, mutta itse en ihmettele sitä yhtään kaikkien lääkekuurien ja leikkausten jälkeen. Tämän bakteeriasian selvitin siis omakustanteisesti melko hinnakkain testein ja yksityisen funktionaalisen lääketieteen lääkärin avulla. Tämä kun ei ollut yhtään tärkeä asia niille kunnallisille lääkäreille, ketkä minua yrittivät saada vuosikausia kuntoon leikkauksien sekä lääkehoitojen muodossa.

Nyt olen löytänyt tarpeeksi hyvät vitamiinit, jotka imeytyvät hyvin myös sairaan suoliston kautta. Syön myös itse tehtävän jogurtin muodossa eläviä maitohappobakteereita säännöllisesti, joten voin aika hyvin. Aiemmin vedin kouratolkulla vitamiineja tablettimuodossa ja se oli joskus vähän haastavaa. Terapeuttisten vitamiiniannosten syöminen käy myös kukkarolle.

Nyt nautin vitamiinini herkullisina juomina ja suosittelen hyvin mielin niitä ihan kaikille. Varsinkin sinulle, jos kärsit… no, melkein mistä vain vaivasta. Hyvin imeytyvistä vitamiineista voi olla apua iho-ongelmiin, diabetekseen, univaikeuksiin, painonhallintaan (hormonitoiminta), masennukseen, nivelkipuihin… siis lukemattomiin asioihin.

Minä en edelleenkään ole asiantuntija ja ihmeparantumista vitamiineilla ei voi luvata kukaan. Aikaakin se yleensä ottaa, mutta omaan hyvinvointiin voi kyllä vaikuttaa! Vaikka itse vannon omien vitamiinieni nimeen, niin uskon, että mikä vain ravintolisä on perempi kuin ei mikään.

Mitä itse sain ravintolisien myötä

Yllättävän nopeasti sain helpotustani sillä hetkellä isoimpaan kipujeni aiheuttajaan eli nivelkipuihin. Olin rampannut aiemmin reumalääkärillä ja saanut kortisonipistoksia huomatakseni vain, että kivut aina palasivat. Vitamiinien myötä nivelkipuni paranivat 90% ja pystyin olemaan lapseni kanssa ensimmäisen kerran polvillani lattialla juuri näiden vitamiinien ansiosta.

Moni muukin vaiva on kadonnut tai vähintään helpottanut, kun yhdistin löytämäni ravintolisät minulle sopivaan ruokavalioon. Vaikka kehun vitamiinejani, niin suurin tarkoitukseni on kuitenkin antaa vinkkejä asiasta, mistä itse jäin aikanani paitsi. Vinkkejä siitä, miten voi voida paremmin ilman lääkkeitä tai miten voi vaikuttaa itse omaan terveyteeni. Tämä tietenkin oikeanlaisten asiantuntijoiden avulla.

Nykyään pystyn elämään melko normaalia elämää ja yksityisten kautta tulosten saaminen on melko kallista, joten olen nyt tyytynyt olemaan tiedottomassa tilassa bakteerikantani suhteen. Vaikka endometrioosi ja muuta elämää hankaloittavat asiat yrittävät vieläkin välillä lannistaa, niin nyt minulla on ainakin aseita taistella vastaan. Selviydyn paremmin minulle annetuista terveydellisistä haasteista.

Onnekseni olen saanut elämääni myös ihmisiä, joilla on näistä asioista huima tietotaito ja voin aina kääntyä heidän puoleen.

Minulla ei ollut aikanaan apuna nettiä, mistä olisin voinut löytää silmiä avaavaa informaatiota, kuten esim. tämä artikkelini. 😌 Siksi haluan herättää sinua ottamaan selvää myös vaihtoehtoisista hoitokoeinoista ja niistä asioista, jotka oikeasti vaikuttavat terveyteemme. Haluan sanoa, että älkää luottako sokeasti kunnalliseen tai yksityiseen terveydenhuoltoomme ja seuratko yleisiä ravintosuosituksiamme, vaan etsikää terveyttä tukevaa tietoa myös muualta. Siitä kun ei meidän nyky lääketieteemme parissa haluta teille kertoa!

Tässä minun vinkkini parempaan vointiin, ole hyvä!
  1. Halua voida paremmin! – kuulostaa hassulta, sillä voisi kuvitella, että jokainen meistä haluaa voida paremmin. Pohjimmiltaan asia on ehkä näin, mutta joskus henkinen tilamme estää meitä tekemästä asialle mitään. Ole siis itsellesi tarpeeksi arvokas ja halua voida paremmin.
  2. Älä usko sokeasti pelkkiin yleisiin suosituksiin. Etsi tietoa netistä tai kysy vaikka minulta. Autan niin paljon, kun pystyn.
  3. Hakeudu mahdollisuuksien mukaan (funktionaalisen lääketieteen) hoitoihin, joissa pyritään selvittämään syyt voinnillesi, eikä hoitamaan vain pääsyyn aiheuttamia oireita. Maailmassa on paljon ihmisisä, ketkä haluavat asuttaa sinua voimaan paremmin.
  4. Pidä yllä terveyttäsi. Vaikka kokisit voivasi nyt hyvin, mutta et varmista ravinnon saantiasi, niin se todennäköisesti kostautuu jossain vaiheessa. Viimeistään iän myötä. Voi hyvin nyt ja jatkossa.
  5. Muista ruokkia hyvää oloa! Tee niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan hyvin. Vietä aikaa niiden henkilöiden kanssa, ketkä tekevät sinut iloisiksi, eivätkä vie energiaasi.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos jäit kaipaamaan lisätietoa. Kommentoi alle tai somekanaviini, jos teksti herätti ajatuksia. Minkälaisia tahansa 😊

Nautitaan elämästä ja sen iloista. Iloitaan yhdessä ja autetaan jokaista voimaan paremmin!

Leave A Comment